Tema 4.4 A biotecnoloxía e as súas aplicacións

 Que é a biotecnoloxía

 

Denomínase  biotecnoloxía ao conxunto de procesos e de tecnoloxías que utilizan organismos vivos ou parte deles para obter produtos ou proporcionar servizos útiles para a saúde, a agricultura, a allimentación, a industria e o medio natural

O uso da biotecnoloxía remontase a fai miles de anos ca fermentación tradicional

O avance da biotecnoloxía foi sempre da man da bioloxía molecular do ADN

Aplicacións da biotecnoloxía en distintos sectores

 

Saúde e farmacéutico: Deseño da producción de fármacos e biomoléculas activas

Agrícola: Micropropagación e cultivo de plantas

Veterinario: Desenvolvemento de novos ingredientes e aditivos para a produción animal

Industrial: Obtención de microorganimos e encimas optimizadas para procesos industriais

Alimentación: Técnicas para asegurar a calidade, seguridade e autenticidade dos alimentos

Medio natural: Tecnoloxías innovadoras para a depuración biolóxica de augas e efluentes

 

Que función desempregan as encimas

 

As encimas son proteínas que actúan como catalizadoras, acelerando as reaccións químicas que teñen lugar nas células. As encimas poden romper unha molécula noutras mais peqenas

 

10 Características de las Enzimas

Características das encimas

 

As encimas son específicas, cada encima únese a un único tipo de sustrato e  cataliza un tipo de reacción química

Posúen un sitio de unión para o substrato denominado centro activo

Non se consomen nas reaccións que catalizar, pero a súa actividade pode verse afectada pola temperatura e o pH (acidez) do medio

 

O uso de microorganimos en biotecnoloxía

 

Moitos dos procesos biotecnolóxicos utilizan microorganimos, principalmente bacterias e fungos denominados fermentadores

As súas vantaxes son:

Producen gran cantidade de encimas e outras biomoléculas de interese industrial

Poden modificarse xenéticamente con facilidade para producir a molécula desexada

Medran moi rápidamente, a baixa temperatura, en condicións controladas e baixo custo

 

Comentarios