Que é a biotecnoloxía
Denomínase biotecnoloxía ao conxunto de procesos e de tecnoloxías que utilizan organismos vivos ou parte deles para obter produtos ou proporcionar servizos útiles para a saúde, a agricultura, a allimentación, a industria e o medio natural
O uso da biotecnoloxía remontase a fai miles de anos ca fermentación tradicional
O avance da biotecnoloxía foi sempre da man da bioloxía molecular do ADN
Aplicacións da biotecnoloxía en distintos sectores
Saúde e farmacéutico: Deseño da producción de fármacos e biomoléculas activas
Agrícola: Micropropagación e cultivo de plantas
Veterinario: Desenvolvemento de novos ingredientes e aditivos para a produción animal
Industrial: Obtención de microorganimos e encimas optimizadas para procesos industriais
Alimentación: Técnicas para asegurar a calidade, seguridade e autenticidade dos alimentos
Medio natural: Tecnoloxías innovadoras para a depuración biolóxica de augas e efluentes
Que función desempregan as encimas
As encimas son proteínas que actúan como catalizadoras, acelerando as reaccións químicas que teñen lugar nas células. As encimas poden romper unha molécula noutras mais peqenas
Características das encimas
As encimas son específicas, cada encima únese a un único tipo de sustrato e cataliza un tipo de reacción química
Posúen un sitio de unión para o substrato denominado centro activo
Non se consomen nas reaccións que catalizar, pero a súa actividade pode verse afectada pola temperatura e o pH (acidez) do medio
O uso de microorganimos en biotecnoloxía
Moitos dos procesos biotecnolóxicos utilizan microorganimos, principalmente bacterias e fungos denominados fermentadores
As súas vantaxes son:
Producen gran cantidade de encimas e outras biomoléculas de interese industrial
Poden modificarse xenéticamente con facilidade para producir a molécula desexada
Medran moi rápidamente, a baixa temperatura, en condicións controladas e baixo custo
Comentarios
Publicar un comentario